Evenwicht en bewegen

Tip 1 - Zorg voor extra houvast in huis

Op plekken waar u wat extra steun kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een tweede trapleuning of een handgreep op plekken waar een hoge drempel is. En denk aan beugels bij de toilet en douche.

Tip 2 - Geen drempels in huis

Drempels die voor u een probleem zijn kunt u laten weghalen. Of u maakt gebruik van een drempelhulp: een schuinop­lopende plaat waarmee u makkelijker over de drempel komt.

Tip 3 - Voorkom uitglijden

Een gladde badkamervloer, gladde traptreden of een losliggend kleedje kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Maak daarom gebruik van anti-slipproducten. Er is veel verkrijgbaar.

Tip 4 - Goede verlichting in het hele huis

Naarmate u ouder wordt, heeft u meer licht nodig om goed te kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar de verlichting in huis. Een lampje met meer lichtopbrengst (lumen) kan al veel verschil maken.

Tip 5 - Lamp met bewegingssensor

U kunt automatisch een lamp laten aangaan als u een kamer binnenkomt. U hoeft nooit meer in het donker op zoek naar de schakelaar.

Tip 6 - Afstandbediening lampen, apparaten en ramen

Soms zitten schakelaars van apparaten en een raamklink op een lastige plek. U kunt voor die situaties gebruik maken van een afstandbediening. U hoeft niet meer te bukken, klimmen of reiken.

Tip 7 - Keukenapparaten op hoogte

Zorg ervoor dat keukenapparaten voor u op de juiste hoogte zijn geplaatst. En dat de dagelijkse keuken­spullen zonder te ­bukken bereikbaar zijn.

Tip 8 - Eenhendelmengkraan

Als de kracht in uw handen afneemt, kan het bedienen van de kraan problemen geven. Maak dan gebruik van een eenhendelmengkraan. U heeft nooit meer last van vastzittende knoppen!

Tip 9 - Zitten tijdens het douchen

Met een douchestoel kunt u, zeker bij evenwichtsproblemen, rustig zittend douchen. Naast losse douchestoelen bestaan er ook opklapbare douchezitjes voor aan de muur.

Tip 10 - Geen hoogteverschillen in badkamer

Kijkt u eens kritisch naar de inrichting van uw badkamer. ­Verwijder bij voorkeur een douchebak, ligbad en opstaande ­randen. Kies in plaats daarvan voor een inloopdouche. Een ­beugel bij de douche geeft extra houvast.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen