Tips voor de gehele woning

Tip 1 - Voldoende licht in huis

Waarom?
Naarmate u ouder wordt, heeft u steeds meer licht nodig om goed te kunnen zien in huis. Daarom is het belangrijk voldoende lichtpunten in huis te hebben.

Hoe?
Maak gebruik van tijdschakelaars voor lampen, zodat ze altijd aangaan op een door u ingesteld tijdstip. Bijvoorbeeld bij schemering. Maak gebruik van verlichte lichtschakelaars bij bijvoorbeeld badkamer en toilet. Maar ook onder- en bovenaan de trap!

Tip 2 - Goed bereikbare lichtschakelaars en stopcontacten

Waarom?
Zitten de schakelaars direct bij de deur? Dat is handig om te voorkomen dat u in het donker door een ruimte moet lopen.

Hoe?
Zorg ervoor dat stopcontacten niet te laag zitten. Daarmee voorkomt u onnodig bukken. Schakelaars en stopcontacten moet u bij voorkeur plaatsen op heuphoogte. Plaats geen meubels voor stopcontacten.

Tip 3 - Afstandsbediening voor lampen en apparaten

Waarom?
Maakt u dagelijkse rondes om uw lampen en apparaten in huis in- en uit te schakelen? Onhandig en tijdrovend.

Hoe?
Het is handig om afzonderlijke lampen en apparaten, zoals een waterkoker of zonwering, in- of uit te schakelen met een afstandsbediening. Soms zitten schakelaars namelijk op lastige plekken. Hiervoor is het wel nodig om een schakelaar of dimmer te plaatsen tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat. Het is ook mogelijk om een stopcontact te kopen waarin de schakelaars mooi zijn weggewerkt. U bedient met één afstandsbediening meerdere lampen of apparaten in huis.

Tip 4 - Huisautomatisering voor verlichting en apparaten

Waarom?
In de praktijk vergeet iedereen wel eens een knop in te drukken, zodat een apparaat of lamp per ongeluk aan blijft staan. Het in- of uitschakelen van verlichting en apparatuur in uw huis met één druk op een centrale knop is gemakkelijk en veilig.

Hoe?
Met een huisautomatiseringssysteem bedient u via één knop de verlichting en apparatuur in de woning. U kunt uw huis bijvoorbeeld in de nachtstand of de standen ‘huis aan’ en ‘huis uit’ zetten. U bepaalt zelf welke verlichting en apparatuur aangesloten zijn op het systeem, dat naar wens kan worden uitgebreid.

Tip 5 - Gemakkelijk bedienbare ramen

Waarom?
De bediening van ramen moet zodanig zijn dat u deze eenvoudig en zonder rekken, bukken of klimpartijen kunt openen. Is dat bij u het geval? Over het algemeen geven alleen bovenramen of klepramen problemen bij de bediening.

Hoe?
Bij dergelijke ramen en roosters is het vaak mogelijk om het bedieningspunt te verlagen of het raam te bedienen met een stok. Of u kiest voor een elektrische raamopener met afstandbediening.

Tip 6 - Op afstand bedienbare gordijnen en zonwering

Waarom?
Kost het openen en sluiten van gordijnen of het uitrollen van zonwering u moeite? Automatische gordijnen of zonwering helpen om deze gemakkelijk te openen en te sluiten zonder veel fysieke inspanning.

Hoe?
Naast de gordijnrails wordt een elektrisch motortje geplaatst. De gordijnen kunt u met een knop of afstandsbediening openen of sluiten. Dit kan ook met uw zonwering of rolluik. Een extra mogelijkheid is zonwering die automatisch reageert op de hoeveelheid zon en wind.

Tip 7 - Veilige deurklinken

Waarom?
Blijft u ook wel eens achter een deurklink hangen?

Hoe?
Kies dan voor naar binnen gebogen deurklinken. Een naar binnen gebogen klink voorkomt dat u er met kleding achter blijft haken en het risico loopt te vallen.

Tip 8 - Voorkom een glijpartij in huis

Waarom?
Gladde oppervlaktes zijn gevaarlijk. U kunt er ongewild op uitglijden.

Hoe?
Een antislipproduct voorkomt uitglijden op gladde oppervlaktes. Antislip-materiaal is verkrijgbaar als losse ondermat, bijvoorbeeld onder losliggende kleedjes, of in strips of stickervorm voor op traptreden of in het bad. Voor badkamervloer en toiletvloer kunt u gebruik maken van antislip-tegels of een transparante antislip- coating, die op de bestaande tegelvloer kan worden aangebracht. Let op: een te stroeve vloer levert ook struikelgevaar op!

Tip 9 - Dubbele gebruiksartikelen

Waarom?
Wenst u ook meer woongemak?

Hoe?
Schaf gebruiksartikelen zoals een stofzuiger of telefoon voor iedere verdieping aan. U hoeft er dan niet meer mee de trap op en af. Voor een dubbele telefoon kunt u een eenvoudige handset gebruiken.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen