Tips voor de gehele woning

Tip 1 - Geen drempels in huis

Waarom?
Een woning zonder drempels vermindert het risico op vallen. Daarnaast is de woning gemakkelijker schoon te houden.

Hoe?
U kunt de drempel verwijderen. Mogelijk blijft er een gat over in de vloerbedekking. Dit gat kan met een rubberen vulstuk worden weggewerkt. De deur kan verlengd worden met een tochtstrip aan de onderkant van de deur. U kunt de drempel ook verlagen door aan beide zijden een drempelhulp/drempeloploop aan te brengen: een schuin oplopend plaatje waarmee u makkelijker over de drempel kunt.

Tip 2 - Meer houvast in huis

Waarom?
Meer houvast op bepaalde plekken geeft zekerheid en kan valpartijen voorkomen.

Hoe?
Voor extra houvast zijn handgrepen te plaatsen bij bijvoorbeeld een deur voor de opstap, de trap, de douche, het bad en bij het toilet. Denk aan een kleurcontrast tussen de achterliggende muur en de handgreep, zodat bij dreigend vallen de handgreep snel gevonden kan worden. Verder moet de muur waarop de handgreep bevestigd wordt voldoende stevigheid bieden. Laat u goed informeren over de plaats van de handgrepen en type handgrepen.

Tip 3 - Lamp met sensor om goed te zien in het donker

Waarom?
Goed zien waar u loopt als u een donkere ruimte binnengaat (zoals kelder, toilet of gang), ‘s avonds in de tuin of ’s nachts als u het bed uit moet. Goede verlichting voorkomt vallen en biedt veiligheid.

Hoe?
Er zijn lampen die vanzelf aangaan wanneer u de (donkere) ruimte binnenkomt. Als er geen beweging meer is, gaat de lamp automatisch weer uit. Hierdoor ziet u precies waar u loopt. Er bestaan ook lampen met een lichtsensor die vanzelf aangaan wanneer het donker wordt.

Tip 4 - Waarschuwing voor rook of gas

Waarom?
Het is belangrijk dat u gewaarschuwd wordt voor rook, gas of koolstofmonoxide. Bijvoorbeeld middels een piep- of lichtsignaal. Zo kunt u uzelf tijdig in veiligheid brengen.

Hoe?
Er dient in ieder geval een rookmelder aanwezig te zijn op de verdieping waar u slaapt en bij voorkeur op elke verdieping. Kies voor een rookmelder die aangesloten is op het lichtnet, die door te koppelen is naar andere rookmelders of naar een alarmcentrale. De CO- melder wordt aanbevolen in ruimtes waar de geiser, gaskachel of verwarmingsketel staat. Let op: een gecombineerde rook- en CO-melder is niet aan te raden omdat rook naar boven gaat en CO naar beneden. Een combimelder kan niet beide gevaren detecteren!

Tip 5 - Gas automatisch afsluiten

Waarom?
Een gasafsluiter sluit het gas af in geval van alarm of wanneer het gas nog erg lang aanstaat zonder dat u in de keuken bent.

Hoe?
Hiervoor moet de afsluiter gecombineerd worden met een huisautomatiseringssysteem, waarbij meerdere apparaten aan elkaar gekoppeld worden.

Tip 6 - Inbraakpreventie voor ramen en deuren

Waarom?
Om ervoor te zorgen dat u zich thuis veilig voelt en ongewenste bezoekers buiten houdt, moeten de deuren en ramen van deugdelijke sloten worden voorzien.

Hoe?
Kies bij voorkeur voor driepuntssloten, voorzien van het SKG-keurmerk. Hoe meer sterren, hoe beter. Ook voor ramen zijn raamsloten beschikbaar met het SKG-keurmerk. Voorkom makkelijke opstapjes rond de woning zoals ladders, afvalcontainers en tuinmeubilair. Meer informatie over inbraakpreventie is te vinden op www.politiekeurmerk.nl.

Tip 7 - Voorkom inbraken met een inbraakalarm

Waarom?
Houdt inbrekers buiten de deur.

Hoe?
Bij een inbraak gaat er een alarm af. Op een inbraakalarm zijn bijvoorbeeld bewegingsmelders, draadloze deur- en raam(magneet)contacten en/of glasbreuksensoren aangesloten, zodat het hele huis wordt beveiligd. Het is mogelijk dat bij een inbraakalarm een alarm- centrale wordt gebeld die nagaat of er echt is ingebroken.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen