Tips voor de woningentree en hal

Tip 8 - Veilig toegangspad

Waarom?
Het wegwerken van onregelmatigheden in het toegangspad en de aanwezigheid van goede verlichting voorkomt struikelen of uitglijden.

Hoe?
Het toegangspad dient minimaal 120 cm breed te zijn, vlak (geen losliggende of verzakte tegels) en bij voorkeur verhard. Verder wordt goede verlichting van het toegangspad aanbevolen. Het toegangspad dient vrij te zijn van mos en algen. Die veroorzaken namelijk gladheid. Bepaalde sierbestrating is extra gevoelig voor algengroei.

Tip 9 - Met elektronisch slot de voordeur openen

Waarom?
Gemakkelijk en veilig de voordeur openen dankzij een elektronisch slot, dat je ook op afstand kunt bedienen. Bovendien is de voordeur op deze manier ook eenvoudig te openen voor een zorgmedewerker.

Hoe?
Een elektronisch slot vervangt uw bestaande cilinderslot. Deze past in de meeste deuren. De sleutel wordt vervangen door een kleine afstandsbediening. U kunt een elektronisch slot zo (laten) instellen dat u bepaalde mensen op bepaalde tijdstippen toegang geeft. Het elektronisch slot is verder vergelijkbaar met een motorcilinderslot. Er zijn verschillende varianten te koop (deur openen met draadloze afstands- bediening, gsm-code, smartcard).

Tip 10 - Altijd een sleutel om naar binnen te gaan

Waarom?
Met een sleutelkluisje heeft u altijd een sleutel om uw huis binnen te gaan. Ook handig wanneer u kinderen heeft of als de wijkverpleegkundige langs komt.

Hoe?
Een sleutelkluisje wordt buiten de woning aangebracht. Het kluisje is met een code te openen en in diverse soorten te koop.

Tip 11 - Lage opstap bij de toegangsdeur

Waarom?
Een te hoge opstap bij de toegangsdeur tot de woning kan leiden tot struikelpartijen.

Hoe?
Een hoge drempel (> 2 cm) kan worden verlaagd met een drempelhulp/drempeloploop (een schuin oplopende rubberen of stalen plaat) aan de binnen en/of buitenzijde van de deur. Een andere mogelijkheid is het ophogen van de bestrating bij de voordeur.

Tip 12 - Automatische deursluiter

Waarom?
Wanneer u gebruik maakt van een hulpmiddel zoals een rollator is het handig wanneer de deur automatisch achter u sluit.

Hoe?
Een apparaat dat aan de bovenkant van een deur wordt gemonteerd, zorgt ervoor dat de deur na opening automatisch sluit.

Tip 13 - Bewegingssensor met alarmeringssysteem

Waarom?
Heeft uw partner last van vergeetachtigheid? En wilt u bijvoorbeeld voorkomen dat uw partner zomaar naar buiten gaat?

Hoe?
Een bewegingsensor bij de voordeur signaleert wanneer iemand naar buiten gaat. In combinatie met personenalarmering kan er vervolgens een signaal worden gestuurd naar iemand anders. U kunt zelf instellen op welke tijden de bewegingsmelder actief is. Uiteraard kan de bewegingsmelder ook op andere plekken in de woning worden geplaatst.

Tip 14 - Veilige trap

Waarom?
Een veilige trap vergroot het veiligheidsgevoel en maakt traplopen gemakkelijker.

Hoe?
Zorg ervoor dat traptreden stroef zijn. Dat kan eenvoudig door het aanbrengen van antislip materiaal. Treden moeten goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld via goede verlichting. Verder is het van belang dat de trap aan beide zijden een trapleuning heeft en dat deze 30 centimeter doorloopt aan het begin en aan het einde van de trap. In niet alle gevallen is een tweede leuning mogelijk. Kies dan voor extra handgrepen. Laat u hierbij goed informeren over het type handgreep en de juiste positie ervan.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen