Verbouwen

Tip 1 - Richt uw woning zoveel mogelijk gelijkvloers in

Een slaapkamer en badkamer op de begane grond zorgen voor het grootste gemak. Denk ook aan het drempelloos verbouwen en voorkomen van andere niveauverschillen.

Tip 2 - Zorg voor een toilet op uw slaapverdieping

Dan hoeft u de trap niet meer onnodig af als u op bed ligt. Met name ‘s nachts (in het donker) is dat wel zo veilig.

Tip 3 - Laat u goed informeren over de afmeting en inrichting van een toiletruimte

Een goed bruikbaar toilet heeft een afmeting van 0,9 x 1,2 m. Daarnaast wordt aanbevolen om de deur in de langste wand te plaatsen met de klink naast de toiletpot. Kies voor een ‘zwevende’ toiletpot (wandtoilet) zodat u de vloer gemakkelijker kunt schoonmaken.

Tip 4 - Laat u goed informeren over de afmeting en inrichting van een badkamer

Een badkamer dient bij voorkeur een afmeting te hebben van minimaal 2,15 x 2,15 m of 1,70 x 2,70 m. Een badkamer van deze grootte is geschikt voor rolstoelgebruik en hulpverlening door de thuiszorg. In de badkamer regelt u meer gemak door goed na te denken over de positie van de wastafel, douche en toiletpot ten opzichte van elkaar. Zo wordt de ruimte niet alleen praktisch voor u, maar ook voor een eventuele zorgverlener.

Tot slot, laat u goed adviseren door een deskundige voordat u aan de slag gaat. En schakel desgewenst hulp in voor bijvoorbeeld het toezicht of de ­coördinatie van de verbouwing.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen