Vergeetachtigheid

Tip 1 - Goede verlichting in het hele huis

Licht helpt bij de oriëntatie in huis en brengt rust. Zorg in alle ruimten voor een basisverlichting met gelijkmatig licht. En zorg daarnaast voor extra ­verlichting op plaatsen waar u dat nodig heeft.

Tip 2 - Automatische routeverlichting

U kunt voor iemand die ’s nachts wat gedesoriënteerd is, de route van slaapkamer naar badkamer of toilet markeren met een routeverlichting. De verlichting gaat aan bij beweging en na een bepaalde tijd automatisch weer uit.

Tip 3 - Draaiknopslot

U kunt met een draaiknopslot altijd de deur van binnen­uit zonder sleutel opendoen. Handig wanneer u vaak de sleutel kwijt bent. Of de sleutel aan de ­binnenkant van de deur laat zitten waardoor de deur van buitenaf niet te openen is.

Tip 4 - Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan staat standaard ingesteld op 38oC. U kunt zich bij deze temperatuur niet ver­branden. De watertemperatuur verhogen kan door het indrukken van een extra knop.

Tip 5 - Rookmelder / waterdetector

Een rookmelder geeft een alarm af bij rookontwikkeling. Een waterdetector alarmeert bij een overstroming.

Tip 6 - Deuralarm

Een deuralarm is een goede oplossing als u wilt weten wanneer iemand, die last heeft van vergeetachtigheid, zomaar naar buiten gaat. Via een bewegingssensor bij de deur krijgt u een signaal op uw mobiele telefoon. Of er klinkt in huis een alarmbel.

Tip 7 - Gordijn voor deur

Wilt u voorkomen dat iemand met dwaalgedrag naar buiten gaat, dan kunt u simpel een gordijn voor de deur hangen. De deur is dan niet in zicht.

Tip 8 - Inductiekookplaat

Op een inductiekookplaat kunt u koken zonder dat de kookplaat warm wordt. De kookplaat werkt alleen als er een pan op geplaatst is en schakelt uit zodra de pan weggenomen wordt.

Tip 9 - Tijdschakelaar

U kunt voor alle apparaten die weleens per ongeluk blijven aanstaan (televisie, lamp) een tijdschakelaar aanschaffen.

Tip 10 - Werken aan valpreventie

Kijkt u eens kritisch rond in uw huis of er plekken zijn waar u mogelijk zou kunnen struikelen of vallen. Laat u hierbij ­inspireren door de tips in het informatieboekje Mijn Thuis in Oude IJsselstreek. En verklein de kans op vallen. U kunt het informatieboekje aanvragen bij de gemeente.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen