Zien en Horen

Tip 1 - Goede verlichting in het hele huis

Naarmate u ouder wordt, heeft u meer licht nodig om goed te kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar de verlichting in het hele huis. Een lampje met meer lichtopbrengst (lumen) kan al veel verschil maken.

Tip 2 - Gelijkmatig licht

Zorg ervoor dat licht niet direct in uw ogen schijnt. Een ouder oog heeft meer tijd nodig om hieraan te wennen. Het is beter om in het gehele huis gelijkmatig licht te hebben. Met een basisverlichting bestaande uit lampen die naar boven schijnen kunt u dit voorkomen (uplighters).

Tip 3 - Thermostatische mengkraan

Een thermostaatkraan staat standaard ingesteld op 38oC. U kunt zich bij deze temperatuur niet ver­branden. De watertemperatuur verhogen kan door het indrukken van een extra knop.

Tip 4 - Routeverlichting in de nacht

U kunt tussen de slaapkamer en toilet een routeverlichting plaatsen waardoor u ’s nachts veilig de toilet kunt vinden. Ook hierbij geldt dat deze verlichting aangaat bij beweging.

Tip 5 - Lamp met bewegingssensor

U kunt automatisch een lamp laten aangaan als u een kamer binnenkomt. U hoeft nooit meer in het donker op zoek naar de schakelaar.

Tip 6 - Inductiekookplaat

Bij inductie koken worden de kookplaten niet heet en is ­verbranden aan de kookplaat niet meer mogelijk. De inductiekookplaat reageert niet op andere voorwerpen dan pannen.

Tip 7 - Digitaal spiekoog

Met een digitaal spiekoog kunt u via een beeldscherm aan de binnenkant van de deur zien wie er voor de deur staat. Denkt u hierbij ook aan goede buitenverlichting!

Tip 8 - Maak gebruik van kleurcontrast

Voor iemand met minder zicht is het lastig om goed onderscheid te maken tussen kleuren. Het is daarom van belang om meer kleurcontrast aan te brengen op plaatsen waar dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een drempel. Zorg ervoor dat de kleur van de drempel afwijkt van de vloer eromheen.

Tip 9 - Zien of horen dat bel gaat

U kunt een deurbel aanschaffen met geluidsversterking. Of een deurbel die daarnaast ook een lichtsignaal geeft op meerdere plekken in uw woning.

Tip 10 - Werken aan valpreventie

Kijkt u eens kritisch rond in uw huis of er plekken zijn waar u mogelijk zou kunnen struikelen of vallen. En verklein de kans op vallen. Laat u hierbij inspireren door de tips in het informatieboekje Mijn Thuis in Oude IJsselstreek. U kunt het informatieboekje aanvragen bij de gemeente.

Mijn situatie

Slimme oplossingen

Kosten

Hulp bij aanpassen